Universiteit Leiden

nl en

Britse kiezer heeft genoeg van gerommel met rechtsstaat

Uit onvrede over de pogingen van de Conservatieven om wetten via een juridisch achterdeurtje te laten passeren, stemmen veel Britse kiezers vandaag op Labour. Dit vertelt Jorieke Manenschijn, docent-onderzoeker bij de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap, aan NU.nl.

De pogingen hebben 'binnen de politiek voor veel onrust gezorgd, want er zijn ongeschreven omgangsregels overschreden', zei Manenschijn. Er was met name onrust rond de plannen om asielzoekers naar Rwanda te sturen en het beperken van het demonstratierecht. De Conservatieve regering probeerde deze, buiten parlementariërs om, door te voeren.

Manenschijn onderzoekt de manieren waarop de democratische rechtsstaat zichzelf kan uithollen via leden van het parlement of de regering. Een verschijnsel dat zich dus in Groot-Brittannië heeft voorgedaan en waar de Britse kiezer genoeg van lijkt te hebben. Bij haar onderzoek laat Manenschijn zich dan ook inspireren door de Britse politiek.

Meer lezen?

Lees het volledige artikel op NU.nl ()

Foto: John Cameron via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.