Universiteit Leiden

nl en

Handbagage; wat is precies toegestaan?

Verwarring alom, wanneer het aankomt op handbagage wat mee mag aan boord. Iedere airliner hanteert momenteel andere regels wat de frustratie bij reizigers doet toenemen. Armin Cuyvers, hoogleraar Europees recht, over dit onderwerp aan het woord in EenVandaag.

Redelijke eisen

De regels m.b.t. handbagage variëren per airliner wat betreft de afmetingen, gewicht en het al of niet in rekening brengen van toeslagen. Een uitspraak uit 2014 van het Europees Hof schrijft voor dat handbagage gratis mee mag aan boord mag, mits deze aan redelijke eisen voldoet. De precieze invulling hiervan is echter onduidelijk, aldus EenVandaag.

Wat valt onder het ticket?

Cuyvers meldt ‘dat regels zijn ingevoerd om prijzen voor de consument vergelijkbaar te maken’ en airliners de mogelijkheid te bieden onderling te kunnen kunnen concurreren. De vergelijkbaarheid is een belangrijk onderdeel van het europees recht. In deze zaak maakt het Hof onderscheid tussen zaken die onder het ticket vallen en optionele diensten die de airliners los kunnen aanbieden. Handbagage valt echter onder het ticket, zonder afspraken over bijvoorbeeld de afmetingen te maken en er mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. 

'In theorie kan de consument naar de nederlandse rechter en zich beroepen op het europees recht', zegt Cuyvers. Het wachten is op nieuwe regelgeving van het Europees Hof die momenteel in de maak is. 

Meer weten?

Beluister de uitzending van EenVandaag

Foto: Belinga Fewings via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.