Universiteit Leiden

nl en

Gemeente Deventer claimt schadevergoeding bij Rijkswaterstaat

De verbreding van snelweg A1 bij Deventer die inmiddels is afgerond, heeft een flink geschil tussen de gemeente Deventer en Rijkswaterstaat opgeleverd. De gemeente eist compensatie voor ‘gepikte grond.’ Geerten Boogaard, hoogleraar decentale overheden, bespreekt de kwestie in RTL Nieuws.

Volgens RTL Nieuws heeft de gemeente destijds ingestemd een stuk grond af te staan voor de verbreding van snelweg A1. De grond was aanvankelijk bestemd voor een bedrijvenpark. De kopers zouden meebetalen aan voorzieningen op dit park. De gemeente wil een schadevergoeding voor geleden schade en vindt dat de inwoners van Deventer niet onevenredig ‘meer belast mogen worden voor de verbreding van de A1 dan de rest van Nederland.’ 

Boogaard zegt dat hier een vrij unieke situatie is ontstaan, een ruzie tussen twee overheden die zo escaleert. Vaker staan overheden tegenover mekaar, maar zijn ze uiteindelijk wel in staat het geschil te beslechten. 

Een onafhankelijke commissie ontfermde zich over de zaak, maar was niet in staat de partijen tot mekaar te brengen. De twee partijen moesten begin deze maand voor de bestuursrechter van de Raad van State verschijnen, meldt RTL Nieuws. 

Boogaard meldt dat het landelijk belang in dergelijke kwesties prevaleert boven het belang van een gemeente. ‘De overheid kan doordrukken dat er een weg komt in het kader van algemeen belang. Maar de gemeente Deventer hoeft natuurlijk niet alles te slikken.’ 

Boogaard verwacht dat de uitspraak, na alle procedures zorgvuldig te hebben doorlopen, in het voordeel van de Raad van State zal uitpakken en geen schadevergoeding zal worden uitgekeerd.

Meer weten?


Lees het volledig RTL-nieuws artikel 

Foto Nagy Szabi via Unsplash 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.