Universiteit Leiden

nl en

Bepaalt de EU echt 80% van onze wetten?

Tijdens de campagnes voor de Europese Verkiezingen werd beweerd dat 70 of zelfs 80 procent van onze wetten door de EU worden bepaald. Maar klopt dit wel? Hoogleraren Armin Cuyvers en Kutsal Yesilkagit spraken erover met Pointer.

Cuyvers: 'Het spook van de 80 procent waart al een tijd rond. Een van de problemen met deze uitspraken is dat je goed moet definiëren wat het betekent als een wet ‘van de EU’ komt.' Zo legt Cuyvers uit dat je verordeningen, richtlijnen en normen hebt. Verordeningen zijn bindend. Er zijn Europese verordeningen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid waar lidstaten zich aan moeten houden. EU-richtlijnen zijn ook bindend, maar de landen mogen zelf de wetgeving vaststellen. EU-normen zijn daarentegen compleet vrijwillig.

Maar de ene ‘Europese wet’ is dus niet de andere. 'Het is meestal niet zo dat we óf een wet zelf bedenken óf dat deze door de EU wordt opgelegd. We bewegen vaak binnen de Europese kaders. Dus het is veel nuttiger om te kijken hoeveel beleidsruimte we daarin hebben. Maar dat bekt minder lekker dan die 80 procent.' Toch blijft de mythe hardnekkig voortbestaan. Volgens Yesilkagit komt dit door het beeld dat politici van de EU hebben: ‘Voor die groep is de EU een moloch die de soevereiniteit van de eigen staat ondermijnt’. Zijn onderzoek uit 2005 zegt echter iets anders: 12,5 procent van onze wetten en regelingen is door Brussel beïnvloed.

Lees het artikel van 5 juni op de website van Pointer.

Afbeelding: Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.