Universiteit Leiden

nl en

Verzoek om arrestatiebevelen bij het Internationaal Strafhof

Aanklager Karim Khan heeft de Kamer van Vooronderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag verzocht arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen, onder andere, premier Netanyahu. Larissa van den Herik, hoogleraar internationaalrecht, spreekt over de zaak in het programma Nieuws en Co.

Behalve premier Netanyahu, is ook een verzoek gedaan voor de Israëlische minister van Defensie Gallant, en voor Hamas leider Sinwar en twee andere Hamasleiders, meldt Nieuws en Co.

Van den Herik noemt de ontwikkeling ‘groot nieuws.’ De afgelopen tijd heeft de genocide-zaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof veel aandacht gekregen. De vraag welke rol het Internationaal Strafhof kan en moet spelen hing wel in de lucht, maar bleef vooralsnog onbeantwoord.

De aanklacht die nu is geformuleerd is gedetailleerd en gebaseerd op verschillende bewijsstukken waaronder ook satellietbeelden, getuigenissen, videobeelden en uitspraken van de politieke leiders zelf. De rechters van de Kamer van Vooronderzoek zullen bepalen of er voldoende grond is om de arrestatiebevelen uit te vaardigen, aldus Van den Herik.

Hoe zullen bondgenoten van Israël op deze beslissing reageren?

Hier moet een onderscheid gemaakt worden tussen staten die wel of geen partij zijn. ‘Senatoren uit de VS – geen partij bij het Strafhof – hebben al aangekondigd alle steun aan het Strafhof stop te zetten en sancties in te voeren tegen de aanklager en zijn familie’, zegt Van den Herik. Nederland is wel partij en heeft een samenwerkingsverplichting. Over de vraag hoe deze verplichting zich verhoudt met het immuniteitsvraagstuk bestaat discussie, maar het enkel uitvaardigen van een arrestatiebevel kan al effect hebben, zoals we ook zagen met Poetin die afzag van deelname aan de BRICS conferentie in Zuid-Afrika.

Meer weten?

Beluister de Nieuws en Co uitzending

Foto: Tingey Injury via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.