Universiteit Leiden

nl en

Is Duitsland medeverantwoordelijk voor wat Israël in Gaza aanricht?

Gisteren deed het Internationaal Gerechtshof, een voorlopige uitspraak in een zaak die Nicaragua tegen Duitsland heeft aangespannen. Nicaragua beschuldigt Duitsland van genocide en schending van van het internationaal humanitair recht, door wapenleveranties aan Israël. Eric de Brabandere, hoogleraar Internationale geschillen, hierover aan het woord in NPO-radio1 en NPO-Nieuws en Co.

Het Internationaal Gerechtshof heeft het verzoek van Nicaragua afgewezen en oordeelt dat Duitsland voorlopig nog wapens aan Israël mag leveren, bericht Nieuws en Co. ‘Er is geen bewijs voor risico op onherstelbare schade door wapenleveranties door Duitsland’ zegt de Brabandere. Daarnaast is de afgelopen maanden een belangrijke afname zichtbaar, wat betreft de hoeveelheid wapens die Duitsland aan Israël heeft geleverd. Het geleverde materiaal wordt bovendien niet gebruikt in de oorlog, maar voor opleidingsdoeleinden, meldt De Brabandere in Nieuws en Co.

Duitsland steunt Israël, omdat het zich beroept op het recht op zelfverdediging, bericht Radio1.
De Brabandere: Duitsland meent dat de zaak om die reden niet kan worden behandeld en Israël bovendien geen partij is in deze zaak. Ook wil Duitsland zich in dit stadium nog niet uitspreken over genocide, omdat de zaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen, en waarin Zuid-Afrika Israël beticht van genocide nog loopt. Ook zegt Duitsland zorgvuldig te hebben gehandeld volgens de regels die gelden onder het Duits en Europees recht voor internationale wapenleveranties.

Op de vraag van Radio1, waarom de VS niet aansprakelijk wordt gesteld, zegt De Brabandere. Zowel Nicaragua als Duitsland zijn partij in het genocideverdrag en erkennen de rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof. Voor de VS geldt dit laatste echter niet. Daar komt bij dat Duitsland het Internationaal Gerechtshof voor bijna ‘alle geschillen onder het internationaal recht met betrekking tot de genocideconventie erkent’, meldt de Brabandere.

Nieuws en Co, is het internationaal recht wel de juiste manier om invloed op de zaak uit te oefenen? ‘De vraag is of het Internationaal Gerechtshof de best geplaatste instelling is om dit te verwezenlijken. Het Internationaal Gerechtshof is de Veiligheidsraad niet en kan alleen binnen het kader van haar mandaat handelen en niet zoals de Veiligheidsraad rechtstreeks interveniëren in een conflict’, aldus De Brabandere.

De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof bevindt zich in een ‘eerste preliminaire fase’. Een definitieve uitspraak kan nog jaren duren.

Meer weten?

Beluister onderstaande radiofragmenten:

Foto: Gerson Martins via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.