Universiteit Leiden

nl en

Weglopen uit een raadsvergadering: ‘een spel van macht en tegenmacht’

Het komt zelden voor: weglopen uit een vergadering om een besluit tegen te houden. ‘Maar er is staatsrechtelijk niets mis mee’, zegt Geerten Boogaard, bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden, in het Leidsch Dagblad.

Het gebeurde eerder deze maand tijdens een besloten raadsvergadering van gemeente Noordwijk over de aankoop van een stuk grond. Doordat een aantal partijen de raadzaal vóór de stemming verlieten, konden de anderen geen rechtsgeldig besluit meer nemen. Er was namelijk geen ‘quorum’ meer. Om rechtsgeldige besluiten te nemen moet de meerderheid van de raadsleden – de helft plus één – aanwezig zijn, bericht het Leidsch Dagblad.

Volgens Geerten Boogaard is het een middel ‘waarmee een minderheid, als die heel fel tegen een besluit is, het de meerderheid lastig kan maken’. Een besluit kan echter niet definitief tegengehouden worden. De meerderheid kan dit omzeilen met een regeling in het staatsrecht: wanneer er tijdens de eerste vergadering geen quorum is gehaald, kan er een tweede vergadering belegd worden, waarvoor géén quorum nodig is. Boogaard: ‘Het is een spel van macht en tegenmacht, zonder dat minderheden de besluitvorming definitief kunnen lamleggen. Want dat zou niet goed zijn. Dan heb je wel democratie, maar geen bestuur.’

Boogaard kan zich voorstellen dat er tot deze weglooptacktiek is overgegaan. Zeker als de gevolgen groot kunnen zijn en je weinig tijd hebt om die goed te kunnen overzien. Het blijft echter wel belangrijk dat de persoonlijke relaties tussen de raadsleden in tact blijven en dat de intenties goed zijn.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in het Leidsch Dagblad (€).

Foto: Waldemar via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.