Universiteit Leiden

nl en

‘Over één of twee jaar kunnen we van schimmel kaas maken’

Wereldwijd zijn er op dit moment 100.000 schimmelsoorten bekend. Een fractie van de volledige schimmelwereld. Dat vertelt de onlangs gepromoveerde hoogleraar Arthur Ram in het Parool. Hij legt uit hoe ongelofelijk nuttig schimmels kunnen zijn, en hoe hij zich hier in zijn onderzoek mee bezig houdt.

Schimmelkaas, maar dan anders. Ram onderzoekt of het met de schimmel Aspergillus niger mogelijk is dierlijke eiwitten te maken, waarmee geen koe meer nodig is voor kaas. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met Aspergillus niger binnen één of twee jaar genoeg eiwitten produceren om er kaas van te kunnen maken’, stelt Ram in het Parool.

Schimmels als wereldverbeteraar

Naast een mogelijke revolutie in de kaasindustrie, kunnen we schimmels ook gebruiken om het milieu op andere manieren te verbeteren. Wil je weten hoe? Lees het volledige artikel in Het Parool.

Lees het hele artikel op de website van Het Parool (€): Hoe schimmels ons kunnen helpen bij de verduurzaming (van kaas maken tot het afbreken van plastics) | Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.