Universiteit Leiden

nl en

Nick Dam over schermverslaafde en zingende papegaaien

Is schermtijd voor papegaaien binnenkort een ding? Amerikaanse wetenschappers onderzoeken hoe papegaaien gamen of videobellen met een tablet. Evolutiebioloog Nick Dam praat erover in de uitzending van Nieuwsweekend op Radio1. Ook vertelt hij over zijn eigen onderzoek naar zingende papegaaien.

‘Geef ze een tablet en je hebt geen kind meer aan ze’, aldus presentator Pieter van der Wielen. Technologie is niet meer uit ons leven weg te denken, en dus ook niet uit dat van de dieren die bij ons in huis wonen. ‘De onderzoekers zijn daarom benieuwd wat papegaaien van zo’n tablet snappen, of ze het leuk vinden en hoe ze ermee werken’, vertelt Dam. ‘Papegaaien zijn sociale dieren die je veel aandacht moet geven en bezig moet houden.’ De tablets bleken dan ook best een succes: ‘Papegaaien konden elkaar videobellen, en sommige eigenaren klaagden dat hun papegaaien zelfs een beetje té veel op de tablet zat.’

Kunnen papegaaien een toontje lager zingen?

Zelf doet Dam onderzoek naar zingende papegaaien. ‘We willen weten of papegaaien net als mensen een relatief gehoor hebben’, vertelt hij. ‘Herkennen ze een deuntje nog steeds als we het een octaaf hoger of lager afspelen? Mensen kunnen dit, maar bij dieren is deze vaardigheid nog niet bekend. Toch lijkt het erop dat papegaaien dit ook kunnen. En dan vertelt ons een hele hoop over de evolutie en ontwikkeling van onze eigen muzikaliteit!’

Luister het hele fragment terug bij RadioNPO1 Nieuwsweekend – Papegaaien gezocht voor onderzoek naar absoluut of relatief gehoor

Nog steeds zingende papegaaien gezocht!

We zoeken nog steeds zingende papegaaien en hun eigenaars die willen meedoen met ons onderzoek naar absoluut en relatief gehoor. Heb jij een papegaai die kan meezingen of -fluiten met liedjes en wil je helpen? Meld je nu aan!

Naar de website van het Bird Sing Along-project
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.