Universiteit Leiden

nl en

Muziekgevoel papegaaien op de proef gesteld

Een ontmoetingsplaats voor zingende papegaaien. Dat is een van de ambities van het nieuwe project van Michelle Spierings. Met haar toegekende NWO XS-beurs wil ze kijken hoe goed het gehoor van papegaaien is. ‘Ik ben benieuwd hoe ze veranderende melodieën kunnen herkennen en nazingen. Het zou geweldig zijn om dat te testen met een grote groep zingende papegaaien.’

Muziek is genieten. De melodie gaat omhoog en naar beneden, en met ons gehoor volgen we de opvolgende noten en laten we ons meeslepen. Bij dieren is dat niet altijd het geval. ‘Om een melodielijn te kunnen volgen, moet je het verschil kunnen horen tussen twee noten. Dat noemen we relatief gehoor, en het is iets waar mensen in uitblinken. Dieren horen alleen welke toon iets is, dus een C, A of F-mineur. Dat is een absoluut gehoor, iets wat mensen juist maar zelden kunnen,’ legt Spierings uit, onderzoeker bij het Instituut Biologie Leiden (IBL).

Zijn papegaaien de uitzondering?

Toch denkt Spierings dat er een uitzondering is in het dierenrijk: ‘Ik denk dat papegaaien misschien ook een relatief gehoor hebben. Naast het feit dat ze een hele muzikale diersoort zijn, kunnen ze veel verschillende geluiden maken, en ook zingen. We weten dat ze waarschijnlijk absoluut gehoor hebben, maar we willen ook het relatieve gehoor testen. Er is alleen een probleem: op de universiteit hebben we geen papegaaien.’

Daarmee kwam het volgende idee op tafel: een app voor eigenaren van papegaaien, waarmee Spierings kan samenwerken om haar theorie te testen. ‘Als een papegaai een liedje kan zingen en we laten het daarna horen met een andere toonhoogte of interval, kan de papegaai het dan nog steeds zingen? Ik zie het al voor me: een groot zoomgesprek met veertig papegaaien en hun eigenaren, waarmee je echt een gemeenschapje kunt vormen. Dat zou geweldig zijn.’

Net zo goed als een operazangeres

Spierings neemt ook de kunst en kennis van operazangeressen mee in het project. ‘De opdrachten die we aan papegaaien geven, willen we ook bij mensen testen. Want de papegaaien maken wel eens een foutje, maar dat doen mensen natuurlijk ook. Dus als een professionele operazangeres sommige opdrachten niet kan doen, kunnen we dat van papegaaien ook niet verwachten. Ik ben heel benieuwd hoeveel verschillende versies van de ‘Koningin van de Nacht’ van Mozart we volgend jaar hebben verzameld.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Meedoen aan het experiment

Ken jij iemand of ben je iemand met een zingende papegaai, stuur dan vooral een e-mail naar Michelle Spierings om je aan te melden.

Volg de sociale mediakanalen

Via Facebook en Instagram delen de onderzoekers updates, en delen ze andere leuke en interessante feitjes.

Foto: Vladimir Haltakov - Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.