Universiteit Leiden

nl en

Een groep interdisciplinaire onderzoekers doet onderzoek naar de start van de kippenfokkerij

Dat de evolutie van rode kamhoenderen naar kippen tussen de 10.000 en 3000 jaar geleden in Thailand begon toen de lokale bevolking rijst ging verbouwen weten we, maar wat minder duidelijk is, is hoe de tam geworden hoenderen uiteindelijk door de mens werden gefokt voor hun eieren.

Tienduizenden eierschaalfragmenten zijn gevonden op archeologische sites langs het Centraal-Aziatische deel van de zijderoute en zijn onderzocht met de analysetechniek ‘Zooarchaeology by Mass Spectromentry’ oftewel ZooMS. Met behulp van deze techniek hebben de wetenschappers achterhaald dat de resten inderdaad afkomstig waren van Gallus gallus spadiceus, beter bekent als de gedomesticeerde kip en dit betekent dat de kippen veel vaker eieren legden dan de rode kamhoenderen.  

Archaeo-zoöloog Laura Llorente Rodríguez van de Universiteit Leiden geeft aan dat mensen rond die tijd al eieren aten, maar de suggestie dat dat het hele jaar door gebeurde, is best indrukwekkend. 

Lees het volledige artikel op de website van kijkmagazine

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.