Universiteit Leiden

nl en

Mogen Reddit en YouTube aansprakelijk worden gehouden voor de radicalisering van gebruikers?

YouTube en Reddit zijn aangeklaagd voor het verspreiden van complottheorieën. Deze zouden namelijk de reden zijn geweest voor de radicalisering van een man die bijna twee jaar geleden tien zwarte mensen van het leven beroofde in Buffalo. Kunnen zij aansprakelijk worden gehouden? Michael Klos vertelt hierover in Trouw.

In Europa wordt de verantwoordelijkheid van illegale content bij de onlineplatforms gelegd. Zij zijn verantwoordelijk om dit offline te halen wanneer gebruikers dit uploaden en worden volgens de digitaledienstenverordening aansprakelijk gesteld wanneer zij dit niet doen (Trouw). 

Sectie 230 van de Communications Decency Act

In Amerika werkt dit niet zo. Om deze reden doen platforms zoals Reddit en YouTube nu ook beroep op Sectie 230 van de Communications Decency Act. Universitair Docent Michael Klos legt uit: 'Die bepaling biedt onlineplatforms brede bescherming om aansprakelijk gesteld te worden voor inhoud die door derden is geplaatst.' Hij vervolgt: 'Ook worden platforms met Sectie 230 beschermd voor beslissingen die ze wél nemen over die inhoud, dus als ze ervoor kiezen content aan te passen of weg te halen. Dat is het wrange aan deze bepaling. Onlineplatforms worden niet snel gedwongen stappen te ondernemen. Daarom is er in Amerika steeds meer kritiek op deze bepaling.'

Beroep op nalatigheid

In de VS wordt er steeds vaker gezocht naar manieren om de uitzondering van aansprakelijkheid te omzeilen. De aanklagers doen bijvoorbeeld een beroep op de nalatigheid van platforms. Klos legt uit: 'Er zijn zaken waar het wrang voelt en mensen zich afvragen of een platform niet meer had kunnen doen. Daarom zie je nu dat bij de beslissing of een rechtszaak van start mag gaan, het verweer door de platforms op basis van Sectie 230 niet altijd meer slaagt. Dan zegt de rechter bijvoorbeeld bij een claim op nalatigheid: probeer dat toch maar te bewijzen.'

Maar dat betekent niet dat Sectie 230 niet meer van kracht is, zegt Klos: 'Die zou er uiteindelijk toch voor kunnen zorgen dat de platforms van aansprakelijkheid worden uitgezonderd. De lat voor aansprakelijkheid van platforms ligt behoorlijk hoog in Amerika.'

Foto door Bastian Riccardi via Unsplash.

Meer lezen?

Lees het volledige artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.