Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappers adviseren informateur over minderheidsregeringen

Kim Putters heeft de taak gekregen om als informateur een vastgelopen formatie te herstarten. Hij nodigde vier wetenschappers uit, waaronder Arco Timmermans, universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde, om te bespreken hoe een nieuw kabinet gevormd kan worden na het vastlopen in de eerste ronde.

Het doel van de gesprekken met de vier wetenschappers is om advies in te winnen over hoe Putters de komende weken kan navigeren rondom de verschillende standpunten, wensen en zorgen, met name bij de PVV, VVD, BBB en NSC. De gesprekken moeten richting geven aan de gesprekken die de informateur gaat voeren met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en aan de gesprekken met de partijleiders die in de vorige formatieronde met elkaar aan tafel zaten. 

Een van de andere vier wetenschappers is de Deense hoogleraar Claes de Vreese. Hij is gespecialiseerd in politieke communicatie, en weet veel over het Deense politieke model, waar het normaal is dat minderheidskabinetten aan het roer staan: een vorm die het toekomstige kabinet in Nederland aan zou kunnen nemen. Nederlandse partijen kunnen nog veel leren als het aankomt op het vormen van een minderheidskabinet. 

Samenwerking met de gedoogpartij staat voorop op het moment dat er zaken moeten worden gedaan. De gedoogpartij moet op haar beurt kunnen accepteren dat het minderheidskabinet 'af en toe met een andere partij vreemdgaat', aldus De Vreese, zeker op terreinen waar er geen aansluiting kan worden gevonden tussen het kabinet en diens gedoogpartner.

Lees meer op de website van NRC (€) en Trouw (€). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.