Universiteit Leiden

nl en

Fiscalisten staan onder vuur: 'Ik word aangezien voor schimmig'

Fiscalisten staan onder vuur in de publieke opinie. Ze worden direct verantwoordelijk gehouden voor de belastingontwijking door multinationals. Universitair docent Elody Hutten doet onderzoek naar hoe belastingprofessionals omgaan met deze kritiek en werd hierover geïnterviewd door het Financieele Dagblad.

Hutten: ‘Fiscalisten redeneren heel sterk vanuit de wet- en regelgeving. Dat is voor hen natuurlijk vanzelfsprekend. Maar voor een relatieve buitenstaander zoals ik, die niet in de fiscale praktijk heeft gewerkt, is het opvallend hoezeer de wereld van fiscalisten en niet-fiscalisten verschilt.’

'In reactie op de financiële crisis van 2008 zijn maatschappelijke organisaties en politici vraagtekens gaan zetten bij het belastinggedrag van multinationals' (FD). Het leek erop dat zij er alles aan deden om maar zomin mogelijk belasting af te hoeven dragen door middel van 'belastingplanning'.

Deze schuld wordt direct doorgeheveld naar de belastingprofessionals. Hutten interviewde verscheidene professionals voor haar onderzoek: ‘Als ik op verjaardagen kwam en ik zei wat ik deed, wist niemand wat dat is, en nu weet iedereen wat het is en word ik aangezien voor een, ja ik zal niet zeggen crimineel, maar schimmig.’

Een andere geïnterviewde vindt niet dat het zijn taak is om ethiek en maatschappelijk belang toe te passen in zijn werk. ‘Het is een beetje alsof de advocaat uiteindelijk niet meer de kinderverkrachter zou willen verdedigen.' Hij vindt niet dat hij zich zorgen moet maken om dat iedereen zijn eerlijke deel moet bijdragen. 'Mijn rol is namelijk om mensen te helpen, om klanten zo weinig mogelijk belasting te laten betalen en daarvan alle risico’s uiteraard in kaart te brengen.’

Meer lezen?

Lees het volledige interview in het FD.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.