Universiteit Leiden

nl en

Weinig draagvlak voor spreidingswet in gemeente Westland

De spreidingswet is door de Eerste Kamer aangenomen en treedt per 1 februari inwerking. Een meerderheid van de raad in de gemeente Westland is niet bereid 700 extra opvangplekken te realiseren, berichten verschillende media.

De spreidingswet hanteert een verdeelsleutel die moet leiden tot een evenwichtiger spreiding van asielzoekers over het land. Dit geldt op basis van het inwonertal en de mate van welvaart in een gemeente.

Wat de fractievoorzitters van Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland, LPF en Forum voor Democratie betreft gaat dit absoluut niet gebeuren. Er is hier simpelweg geen plek voor extra opvangplekken en bovendien verwachten zij dat de implementatie technisch onmogelijk is.

De enige manier voor Westland om onder de verplichting uit te komen, is dat zij in overleg met andere gemeenten, in dezelfde provincie tot een andere verdeling komt. 'Als er op andere plekken voldoende opvang is, zal de provincie en dus ook het Rijk er geen probleem van gaan maken,’ zegt hoogleraar decentrale overheden, Geerten Bogaard. 'Maar is dat niet zo, dan wordt er ingegrepen.’

Een woordvoerder van de gemeente, heeft ondanks dat er weinig draagvlak is, wel naar de media uitgesproken ‘dat Westland zich naar de spreidingswet wet zal schikken en binnen de kaders van de wet zal opereren.’

Meer weten?

Lees de artikelen 

NOS
WOS.nl 
OmroepWest

Foto: Kevin Bückert via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.