Universiteit Leiden

nl en

Verbod op vuurwerkbezit nog lastig uit te voeren

Het huidige verbod op het afsteken van vuurwerk werkt niet goed genoeg. Een overtreder kan pas worden opgepakt wanneer deze vuurwerk afsteekt voor de ogen van handhavers. Reageren op een knal in de verte is niet te doen. Burgemeesters van Gelderse gemeenten willen daarom een verbod op het bezit van vuurwerk.

Dit is alleen uit te voeren wanneer dit wordt gesteund door de Haagse politiek. Als een gemeente een eigen verbod invoert ‘kan het zorgen voor overlap met landelijke regels’, stelt hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard.

Volgens Boogaard zal de rechter de uiteindelijke beslissing moeten nemen wanneer een gemeente voor een verbod op vuurwerkbezit kiest. In een soortgelijke situatie in Schiedam vernietigde de Rechtbank het besluit van de gemeente.

Het zou dus pas echt goed werken als de landelijke politiek de gemeenten bevoegdheden geeft. Boogaard: ‘Als de wetgever zegt: wij willen actief gemeenten de ruimte geven om bezit op vuurwerk te verbieden, dan zou het zeker kunnen.’

Meer weten?

Lees het volledige RN7 artikel

Foto: Lewis Zhao via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.