Universiteit Leiden

nl en

Leidse archeoloog reageert op onderzoek van de oudste ‘kauwgom’

Deze stukken ‘kauwgom’ onthullen belangrijke informatie over degenen die er zo'n 10.000 jaar geleden op kauwden.

Een groep Scandinavische onderzoekers heeft gekauwde stukjes berkenpek onderzocht en hieruit blijkt dat de groep jager-verzamelaars die hierop kauwden mogelijk last hadden van vervelende mondziektes. Op deze stukjes 'kauwgom’ is onder andere het DNA van verschillende bacteriën gevonden die tandvleesontsteking en tandbederf kunnen veroorzaken.  

“Ik mis eigenlijk alleen de vergelijking van de verkregen DNA-profielen met die van kauwgebak of kauwgom van moderne mensen met gaatjes of tandvleesontsteking.” Reageert Gerrit Dusseldorp. Verder zegt hij dat de analyse van dit soort teervondsten onderbelicht zijn, maar het wel erg interessant zijn om te onderzoeken. 

Lees hier het volledige artikel in Kijk Magazine

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.