Universiteit Leiden

nl en

Forse uitspraak Internationaal Gerechtshof in Gaza-conflict

Geen staakt-het-vuren, maar het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof luidt wel dat Israël alles in zijn werk moet stellen om verdere slachtoffers en genocide in Gaza dient te voorkomen. Zuid-Afrika bracht de zaak voor de rechter, omdat het Israël verdenkt van schending van het Genocideverdrag ten aanzien van de Palestijnen.

Daarnaast dient Israël binnen een maand te melden hoe ze de kwestie wil aanpakken. Genocide-expert en hoogleraar internationaal recht Larissa van den Herik noemt het ‘een duidelijk signaal van het Hof.’ Het voornaamste aan de uitspraak is, ‘dat Israël per direct effectieve maatregelen moet nemen om het lot van de Palestijnen te verlichten. Ook dient Israël oproepen tot genocide te voorkomen. Als dit wel gebeurt, moet het bestraft worden,’ zegt Van den Herik, voor RTL Nieuws en de NOS.

Een staakt-het-vuren, zoals Zuid-Afrika had verzocht, had Van den Herik op voorhand niet verwacht. ‘Het hof kan alleen maatregelen opleggen aan staten, terwijl het conflict in Gaza tussen Israël en Hamas is. Als Israël bevolen zou zijn om te stoppen met vechten, zou Hamas gewoon kunnen doorgaan.’

Van den Herik vervolgt. De uitspraak heeft bovendien internationale consequenties voor derde staten, waaronder Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de levering van wapenonderdelen. Landen die dat doen dienen zich nu te beraden op wat de uitspraak van het Hof voor hen betekent.

Meer weten?

Beluister de RTL Nieuws-uitzending en

Lees het volledige NOS artikel

Photo by John Cameron on Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.