Universiteit Leiden

nl en

Waarom ambtenaren steeds vaker protesteren

Als ambtenaar kritiek uiten over beleid wordt steeds vaker openlijk gedaan. Kutsal Yesilkagit, hoogleraar International Governance, en Zeger van der Wal, bijzonder hoogleraar De overheid als arbeidsorganisatie, praten erover in Trouw.

Volgens Yesilkagit en Van der Wal moet je geen ambtenaar worden als je je mening wilt geven over maatschappelijke vraagstukken. ‘Individuele acties in de openbaarheid kunnen het ambtelijke apparaat verzwakken’, aldus Yesilkagit. Echter wordt het steeds meer een trend van deze tijd om kritisch te zijn. Van der Wal vertelt ook: ‘De activistische ambtenaar is dit jaar een begrip geworden.’

Ambtenaren die onvrede tonen over beleid is echter geen nieuw fenomeen, maar hoe het wordt geuit is wel nieuw. ‘Er is altijd spanning geweest tussen loyaliteit en tegenspraak. Dat is zo oud als de democratie die we hebben. Het openlijk tegen de wensen en besluiten van de regering ingaan door sit-ins, protesten en petities te organiseren, dat is heel erg iets van deze tijd’, aldus Yesilkagit. 

Lees het volledige artikel op de website van Trouw (€). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.