Universiteit Leiden

nl en

Premierskwestie Omtzigt blijft vooralsnog onduidelijk

Omtzigt heeft te kennen gegeven het liefst fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven. Wie de NSC-premier is of kan zijn laat hij nog in het midden. Pas na de verkiezingen zal hij hier duidelijkheid over scheppen. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, zegt in het Algemeen Dagblad dit een kwalijke zaak te vinden.

Ongekozen kandidaat

Voermans vindt het ontoelaatbaar als Omtzigt na de verkiezingen een niet gekozen kandidaat voordraagt. De kandidaten op wie we kunnen stemmen zijn bekend en dan kan het niet zo zijn dat NSC straks iemand voordraagt waarop geen stem kon worden uitgebracht.

Tegenmacht

Omtzigt begrijpt de kritiek en realiseert zich dat NSC hiermee mogelijk stemmen zal verliezen en neemt dit risico voor lief. Ook is hij van mening dat de minister-president slechts uitvoerder is en een premier kiezen we niet in Nederland. Belangrijker vindt hij wie de fractie in de Kamer gaat leiden, de plaats waar de tegenmacht zich immers bevindt, bericht het AD.

Andere bestuurscultuur

Omtzigt wil een andere bestuurscultuur en de functie van premier moet op de schop.
Voermans deelt de behoefte aan verbeteringen ,'Op papier is de minister-president niet zo machtig, maar Rutte trok steeds meer naar zich toe. Niet 
uit machtshonger hoor, maar vaak gewoon door de omstandigheden, de crises. Dus ik snap Omtzigts kritiek goed. En hijzelf kan dan straks de Tweede Kamer in, zoals VVD-leider Frits Bolkestein in Paars deed.'

Meer weten?

Lees het volledige AD artikel

Foto: Martijn Vonk via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.