Universiteit Leiden

nl en

Erik-Jan Zürcher in NRC over ‘de gepolariseerde geschiedschrijving van Turkije’

De Republiek Turkije bestaat deze maand honderd jaar. Emeritus hoogleraar Erik-Jan Zürcher doet al vijftig jaar onderzoek naar de - gepolariseerde - Turkse geschiedenis. Hij sprak erover met NRC.

Binnen Turkije wordt de geschiedschrijving in dienst gesteld van de politieke debatten van het heden, vertelt Zürcher. 'Deze debatten zijn zo fel, dat historische discussie verworden tot existentiële vraagstukken. Wat is de nationale identiteit van het land? Is het een islamitisch land? Of moet het seculier zijn? De polarisatie is zo groot, dat er nauwelijks ruimte is voor historici om te nuanceren.'

Daarbij komt dat de geschiedschrijving van het land van oudsher van bovenaf wordt georganiseerd. 'De staat bepaalt niet alleen de inhoud van schoolboeken, maar benoemt ook hoogleraren, richt historische verenigingen op, organiseert congressen en brengt historische publicaties uit.'

Meer weten?

Lees het hele artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.