Universiteit Leiden

nl en

Op sollicitatiegesprek in het Europees Parlement

Wopke Hoekstra, aspirant-Eurocommissaris, werd op 2 oktober onderworpen aan vragen door de Milieucommissie van het Europees Parlement (EP). Anchrit Wille, bijzonder hoogleraar Transities in de Publieke Sector, praat over het 'sollicitatiegesprek' voor kandidaat-Eurocommissarissen bij het Montesquieu Instituut.

Anchrit Wille vertelt: 'sinds 1995 organiseert het Europees Parlement dit soort openbare 'sollicitatiegesprekken' voor kandidaat-Eurocommissarissen. Ook in het geval van tussentijdse vervangingen of herschikkingen van portefeuilles binnen de Europese Commissie worden openbare hoorzittingen georganiseerd.' Verder vertelt Wille dat deze hoorzittingen zijn uitgegroeid tot een grondige integriteitstoets. 'Voordat het openbare 'sollicitatiegesprek' plaatsvindt, moeten kandidaat-bewindspersonen een gedetailleerd cv en een financiële verklaring indienen. De Commissie Juridische Zaken controleert vervolgens de financiële belangen van de kandidaat, zoals investeringen, aandelenportefeuilles en belastingconstructies, die tot mogelijke belangenconflicten kunnen leiden'. 

Deze drie uur durende vraag-en-antwoordsessies geven de Europarlementariërs de kans om informatie te vergaren over de beleidsplannen en aanpak van de beoogde Eurocommissarissen.  'Met hun mondelinge vragen richten Europarlementariërs zich vooral op het verkrijgen van gedetailleerd inzicht in de visie en de maatregelen die de nieuwe commissaris voor ogen heeft. Bovendien proberen Europarlementariërs duidelijke toezeggingen van de kandidaten te verkrijgen. De kandidaat-Eurocommissarissen bereiden zich grondig voor op dit politieke verantwoordingsgesprek over hun beleidsportefeuille. Hoe belangrijker en politieker de beleidsportefeuille, des te scherper de kandidaat het vuur aan de schenen wordt gelegd door de partijen in het Europarlement.' Aldus Wille. 

Lees het hele artikel op de website van het Montesquieu Instituut

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.