Universiteit Leiden

nl en

Formules zijn ook een soort gedichten

Acht natuurkundige formules in tien lezingen. Hoogleraar Fysica Sense Jan van der Molen en Bijzonder Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ivo van Vulpen nemen hun publiek mee in de wonderen van de natuurkunde, zo vertellen ze in het Leidsch Dagblad. De collegereeks van Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) start op 13 oktober.

Talloze muurgedichten sieren de muren in de Leidse binnenstad. Maar formules zijn eigenlijk ook een soort gedichten. ‘Althans, veel natuurkundigen denken er zo over’, zegt Van der Molen. Stichting TEGEN-BEELD was het daarmee eens en dat was de geboorte van acht muurformules. Het begon in 2014 met de Einstein-veldvergelijking die verklaart hoe zwaartekracht licht afbuigt. Ondertussen staat de negende formule al op de planning. 

Precies die formules gebruiken Van der Molen en Van Vulpen om de Leidse natuurkundegeschiedenis toegankelijk te maken. Tijdens elk HOVO college wordt één van de muurformules toegelicht door een andere onderzoeker.

Benieuwd waar de negende muurformule komt?

Lees het hele artikel in het Leidsch Dagblad (€).

Naar de website
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.