Universiteit Leiden

nl en

Commerciële adviesbureaus op stoel ambtenaar

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat lokale overheden bij de uitvoering van de energietransitie met regelmaat over te weinig ambtenaren en expertise beschikken. Daardoor zijn ze afhankelijk geworden van honderden commerciële bureaus.

‘Lokale bestuurders en deskundigen waarschuwen voor de gevolgen: adviesbureaus komen te veel op de stoel van de ambtenaar te zitten, er ontbreekt toezicht, en er is risico op commerciële invloeden, wat ten koste gaat van publiek geld’, blijkt uit het onderzoek van Nieuwsuur.

Het verbaast bijzonder hoogleraar decentrale overheden, Geerten Boogaard niet dat gemeenten vaak een beroep op adviesbureaus doen. ‘Dit is een van de grootste problemen voor het lokaal bestuur op dit moment.’

Boogaard bekeek op verzoek van Nieuwsuur alle verzamelde data. Dat de commercie het lokale bestuur binnensluipt, is volgens hem niet zonder risico's. ‘De ambtenarij heeft een speciale plek in ons bestel om het bestuur te ondersteunen en tegen te spreken', stelt Boogaard. ‘Als steeds vaker mensen tijdelijk zijn ingevlogen, dan mis je langzaamaan een heel vitale vorm van tegenspraak in het openbaar bestuur.’

Lees het volledige Nieuwsuur artikel

Foto: Serge Le Strat via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.