Universiteit Leiden

nl en

Waarom evolutie meer is dan een theorie

Als serieuze wetenschapper kun je er niet aan twijfelen: de evolutietheorie. Maar door het woord 'theorie' lijkt evolutie voor het grote publiek slechts een potentiële verklaring die je prima in twijfel kunt trekken. Evolutiebioloog Maurijn van der Zee legt bij Nemo Kennislink uit waarom dat niet zo is. 'Een theorie blijft gelden totdat experimenten het tegendeel aantonen.'

Woorden die in de wetenschap iets anders betekenen dan in het alledaagse leven: dat levert nog weleens verwarring op. Een 'theorie' is in de wetenschap bijvoorbeeld veel meer dan slechts een mogelijkheid. Het is de best onderbouwde verklaring voor een fenomeen om ons heen. Met een theorie verklaar en interpreteer je feiten, en kun je ook voorspellingen doen.

Juist tot het tegendeel bewezen is

Als experimenten aantonen dat wetenschappers ernaast zitten, wordt de theorie weerlegd. Van der Zee: 'Hoe langer een theorie overeind blijft, hoe sterker die wordt.' 

Bewijs blijft zich opstapelen

Het bewijs voor de evolutietheorie blijft zich echter alleen maar opstapelen. Soms is dat bewijs indirect, zoals ons eigen staartbeentje. Van der Zee: 'Het staartbeentje kun je alleen maar verklaren met de evolutietheorie. Het is een overblijfsel van onze voorouder: een dier met een staart.'

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Nemo Kennislink - Even over evolutie: het is meer dan een theorie

Over evolutie op de radio

Op maandag 8 mei was Maurijn van der Zee te gast bij Radio Weetlust - het wetenschapsprogramma van Steutelstad - thema: Moeder Natuur.

Luister hier het interview: Radio Weetlust - Aflevering 128: 'Moeder Natuur' met evolutiebioloog Maurijn van der Zee.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.