Universiteit Leiden

nl en

Erisman over het stikstofraadsel van Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog zijn een derde minder koeien, maar toch meer stikstof. Hoe kan dat, vraagt de BBB zich af. En heeft een grootschalige veereductie dan wel nut? Stikstofprofessor Jan Willen Erisman vindt dat we dat nog niet kunnen concluderen. 'Meten is weten, maar dan moeten we wel de goede metingen doen', schrijft hij in een opiniestuk aan Joop. Ook in een interview in Trouw geeft hij duiding aan de metingen.

Het ontbreken van een goede nulmeting, een meetnet dat niet toereikend is om lokale veranderingen te volgen en geen correcties voor allerlei externe factoren: volgens Erisman laat de huidige meetmethode veel te wensen over.

'Geen cent gereserveerd voor wetenschappelijke inbreng'

En daarom kunnen we volgens hem dan ook nog niet concluderen dat het verkleinen van de veestapel niet doelmatig is. 'Het verbaast mij steeds weer dat het kabinet veel geld heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen, bijna 25 miljard, maar dat er geen cent in gereserveerd voor wetenschappelijke inbreng en begeleiding hiervan, laat staan voor monitoring van de bereikte resultaten.'

Lees het hele opiniestuk van Erisman in Joop - Hoe zit het nu echt met de stikstofuitstoot op Schiermonnikoog?

Over het raadsel van Schiermonnikoog in Trouw

Naar aanleiding van het opiniestuk sprak Erisman ook met Trouw: Het raadsel van Schiermonnikoog: veel minder koeien en toch meer ammoniak (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.