Universiteit Leiden

nl en

Door ‘kieskringen’ straks geen Pieter Omtzigt op jouw stemformulier?

Om het aantal zetels te beperken, is het mogelijk dat Omtzigt met zijn nieuwe partij niet in alle 20 kieskringen op het stemformulier staat. Hij wil namelijk niet ‘te veel stemmen’ krijgen. De vraag rijst waarom er bij landelijke verkiezingen nog steeds kieskringen zijn.

Regionale binding

Geerten Boogaard, bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden in Leiden, licht toe dat de kieskringen voortkomen uit het kiesdistrictenstelsel dat Nederland in het verleden had. ‘Destijds had elke partij per regio een kandidaat. Met dit systeem houdt de politiek een regionale binding. Ook maakt het het makkelijker voor kleinere partijen om mee te doen. Als een partij in bepaalde regio's veel stemmen verwacht, kan die partij zich daar op focussen.’

Wellicht heeft Omtzigts nieuwe partij niet voldoende (geschikte) kandidaten om zijn lijst mee te vullen en vormt dit een reden, waarom Omtzigt niet in alle kieskringen meedoet, zegt EenVandaag.
'Als je voor 46 zetels stemmen krijgt, maar slechts tien kandidaten op de lijst hebt staan, gaan de overige zetels naar de restzetels. Dat betekent dat een deel van de stemmen blanco wordt en daar profiteren de grote partijen van. Dus het gaat om de juiste afweging maken', aldus Boogaard.

Kiezerspas

Een kieskring omzeilen, om toch een stem op je gewenste kandidaat uit te kunnen brengen, blijft met onze open democratie mogelijk. Door een kiezerspas aan te vragen, bestaat alsnog de mogelijkheid je stem in een andere gemeente uit te brengen of iemand anders te machtigen, licht woordvoerder Bruss van Prodemos toe.

Meer weten?

Lees het volledige artikel op EenVandaag

Foto Arnaud Jaegers via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.