Universiteit Leiden

nl en

De wereld hield even zijn adem in: Carlo Beenakker over supergeleiding bij kamertemperatuur

Even leek het wereldnieuws, maar de geclaimde ontdekking van supergeleiding bij kamertemperatuur is volgens hoogleraar theoretische natuurkunde Carlo Beenakker nu toch echt ontkracht. ‘Het was niet per se ongeloofwaardig, dus over de hele wereld sprongen natuurkundigen er bovenop om het experiment te repliceren.’

Nog geen maand geleden claimden Zuid-Koreaanse wetenschappers een materiaal te hebben ontdekt dat supergeleiding bij alledaagse temperaturen vertoont. Als dat waar zou zijn, zou het een ware revolutie in de natuurkunde betekenen. Maar waarom is supergeleiding bij kamertemperatuur eigenlijk zo belangrijk? En waar ging het fout in het Koreaanse onderzoek? Professor Beenakker vertelt erover bij de podcast De Technoloog.

Luister de podcast

De hele podcastaflevering is te luisteren bij BNR Nieuwsradio.

Ga naar De Technoloog
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.