Universiteit Leiden

nl en

Larissa van den Herik ‘Agressie is een heel concreet misdrijf’

Het onlangs geopende ICPA (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression Against Ukraine) in Den Haag neemt de coördinatie bij het vervolgen van de misdaad van agressie door Rusland en mogelijk ook tegen Vladimir Poetin op zich. Het ICPA is bedoeld om de lacunes op te vullen die bestaande tribunalen hebben achtergelaten.

ICPA is een uniek justitieel centrum dat is ingebed in Eurojust ter ondersteuning van nationale onderzoeken naar het misdrijf agressie in verband met de oorlog in Oekraïne.
Zo heeft het Internationaal Strafhof volgens Van den Herik, hoogleraar Internationaal recht in Leiden, ‘geen rechtsmacht over specifieke agressie. Het ICPA gaat dus bewijs veilig stellen, verzamelen en analyseren. Het kan ook al toekomstige zaken voorbereiden.’

Gevraagd waarom het JIT (Joint Investigation Team) de taak niet op zich kan nemen, zegt Van den Herik voor BNR Nieuwsradio dat ‘het JIT voornamelijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid behandelt. Wat dat betreft vult het ICPA het JIT aan.
Volgens Van den Herik ‘is agressie een heel concreet misdrijf. Het gaat om het besluit van Poetin en zijn companen om Oekraïne aan te vallen, het gaat heel specifiek om dat besluit om die invasie te starten.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.