Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard ‘de provincie is over het algemeen vrij onzichtbaar en ver weg’

Om de rol van de provincie in de toekomst beter te laten begrijpen, liet Geerten Boogaard hoogleraar decentrale overheden in Leiden, in het Algemeen Dagblad zijn licht over dit onderwerp schijnen. Met de naderende raadsverkiezingen en actuele dossiers als stikstof, woningnood en jeugdzorg komt de provincie weer in beeld bij de burger.

‘De provincie wordt al eeuwenlang – sinds de tijd dat Nederland een republiek vormde en uit zeven provinciën bestond - als boeman gezien. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk werden die eigenwijze provincies gezien als bedreiging voor de eenheid van het jonge land’ zegt Boogaard.

Boogaard doet onderzoek naar de lastige positie van de lokale politiek. ‘Het vooruitzicht van het instituut is niet helemaal zeker. Als ze nu geen beslissingen neemt en haar rol pakt als bestuursorgaan, moet ze vrezen voor haar toekomst. Ze moeten ballen tonen. Anders verliest ze relevantie en gaat de ontwikkeling van de werkelijkheid door.'

‘De nabijheid is doorslaggevend voor het gevoel dat iemand heeft met de politiek. De provincie is over het algemeen vrij onzichtbaar en ver weg terwijl de landelijke kopstukken vrijwel dagelijks in de media voorbijkomen, je denkt ze bijna te kennen. Daarnaast ontbreekt de eenheid binnen verschillende provincies.’ 

Lees het volledige Algemeen Dagblad artikel (€) 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.