Universiteit Leiden

nl en

Belastingparadijs Nederland is ‘een spil in mondiale belastingontwijking’

Door middel van belastingconstructies die onder andere via Nederland lopen, betalen bedrijven en particulieren wereldwijd gezamenlijk 472 miljard dollar te weinig aan belasting.

Dit zegt Tax Justice Network, een Britse NGO die zich inzet voor eerlijke belastingen. Op 25 juli bracht zij een rapport uit waarover de Volkskrant bericht. Jan Vleggeert, hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit Leiden, levert commentaar in het artikel over ‘de positie van Nederland als doorsluisland’.

Een van de conclusies van het rapport van Tax Justice die de Volkskrant noemt, is dat Nederland samen met Luxemburg, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de belastingontwijking door bedrijven. 

De Volkskrant zet de uitkomsten van het onderzoek af tegen wat demissionair CDA-staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, eerder heeft gezegd over Nederland in relatie tot belastingen. Volgens Van Rij zou Nederland geen belastingparadijs zijn en door diverse maatregelen zou de belastingontwijking bovendien zijn afgenomen. 

Vleggeert zegt tegen de Volkskrant dat er ‘nog een hoop te doen is tegen belastingontwijking’. Wel is hij kritisch over de cijfers, waarop Tax Justice haar conclusies baseert: het zijn Oeso-cijfers uit 2018. De maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen belastingontduiking zijn in die cijfers dan ook niet meegenomen. Vleggeert: ‘Zo wordt er in Europa gewerkt aan het minimumtarief van 15 procent winstbelasting voor grote bedrijven, dat was voorheen ondenkbaar. Wat niet wegneemt dat Nederland inderdaad nog steeds een belangrijk doorsluisland is.’

Meer lezen?

Lees het hele artikel van de Volkskrant (€). 

Lees het rapport van Tax Justice 2023. 

Foto bovenaan het artikel: Alexander Grey via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.