Universiteit Leiden

nl en

Waarom we ons steeds onveiliger voelen

'Het risico om slachtoffer te worden van geweld wordt steeds lager, maar we voelen ons steeds onveiliger.' Marieke Liem, hoogleraar Geweld en Interventies bij het Institute of Security and Global Affairs, praat hierover bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Marieke Liem vertelt dat wanneer we alleen kijken naar de cijfers, oftewel de harde data, dat agressie dan afneemt in de afgelopen decennia. Liem stelt voorop dat 'elke daad van agressie, fysiek of verbaal, er één te veel is.'

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland neemt het aantal gevallen van zwaar geweld af. Hieronder valt dodelijk of  bijna dodelijk geweld, zoals zware mishandeling. Volgens Liem is dit een paradox. 'Het risico om slachtoffer te worden van geweld wordt steeds lager, maar we voelen ons steeds onveiliger.'

Dit valt via theoretisch perspectief uit te leggen: 'Hoe minder hard geweld er is in de samenleving, hoe lager het risico is dat mensen daadwerkelijk slachtoffer worden van geweld, hoe lager onze tolerantie voor geweld is,' aldus Liem. Verder kan de lage tolerantie ook worden verklaard door de nieuwe norm in Nederland en de rol van media. 

Luister het hele fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.