Universiteit Leiden

nl en

Vrijspraak Richard de Mos – en nu?

De vrijspraak van Richard de Mos en zijn partijgenoot doet een boel stof opwaaien. Kan De Mos ‘gewoon’ terug de lokale politiek in? Is de kwestie nu definitief klaar?

Eindelijk verlossing

Richard de Mos en Rachid Guernaoui waren wethouders van de stad Den Haag, totdat het OM hen vervolgde voor het lid zijn van een criminele organisatie en ambtelijke omkoping. Vanwege die aanklachten moesten zij hun taken binnen het gemeentebestuur neerleggen. Op 21 april verloste de rechtbank Den Haag de oud-wethouders: zij werden, na jaren wachten, beiden vrijgesproken.

En nu?

De vrijspraak roept veel vragen op hoe het nu verder moet. Hoogleraar decentrale overheden van de Universiteit Leiden, Geerten Boogaard, laat bij Omroep West zijn licht op de kwestie schijnen.

Nieuwe verkiezingen?

Richard de Mos en Rachid Guernaoui willen terug de politiek in: na de vrijspraak riepen zij gelijk op tot het uitschrijven van nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Boogaard legt uit dat verkiezingen géén reële optie zijn: 'In de gemeentepolitiek werkt het anders dan in de landelijke politiek. Wanneer daar een kabinet aftreedt, heeft de regering het grondwettelijke recht de Kamer te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Maar een tussentijdse raadsontbinding, gevolgd door tussentijdse raadsverkiezingen gebeurt nooit. Het is ook helemaal niet geregeld wie dan de raad zou kunnen ontbinden: het Rijk? Het college? De gemeenteraad? Dat zou dan de wetgever moeten doen', besluit Boogaard. De wetgever is in dit geval de landelijke politiek.’

De Mos terug het stadsbestuur in?

Een andere vraag die opkomt, is of De Mos terug het stadsbestuur in kan. Boogaard, resoluut: ‘Dat kan, sowieso.’ Hoe dat precies moet, is nog even de vraag. Boogaard was als verkenner betrokken bij de vorming van het huidige stadsbestuur van de gemeente Den Haag. De Partij van De Mos en Guernauoi, Hart voor Den Haag, werd tijdens de formeringen van het huidige bestuur uitgesloten vanwege de toen lopende strafzaak. Nu de verdenkingen weg zijn, zou het voor de hand kunnen liggen om weer met hen te spreken. Dat kan ook een tactische keuze zijn, zegt Boogaard: 'In kroegpraat kan je zeggen dat als je hem [De Mos, red.] nu in de oppositiebanken laat zitten, dat hij dan helemaal los gaat nu hij is vrijgesproken. En hij hield zich al niet in. Ook zo bezien kan je je afvragen of het slim is hem nog een keer de deur te wijzen.'

Mogelijkheid van hoger beroep

Overigens kunnen de heren er nog niet helemaal gerust op zijn dat de kwestie nu definitief is afgedaan, want het OM kan in beroep tegen de uitspraak. Het OM heeft ook al gezegd dat te zullen doen. Boogaard vindt dat het OM daar een fout zou begaan: 'Ik vind het nou genoeg geweest. Drieënhalf jaar lang heb ook ik tegen mijn omgeving gezegd dat we het OM de ruimte moeten geven om te laten zien of ze een evidente smoking gun hebben gevonden. Nu blijkt die er niet te zijn. Nu moet je de stad Den Haag bevrijden van deze zaak.'

Meer weten?

Het artikel van Omroep West lees je hier terug.

Fotograaf: Hansjörg Keller via Unsplash. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.