Universiteit Leiden

nl en

Hoe zit het met het actierecht voor werkgevers?

Het recht om te staken is geregeld in het Europees sociaal handvest, maar ook werkgevers hebben recht om collectieve actie te voeren. Dat werkgevers hier in de praktijk toe overgaan, gebeurt echter nauwelijks, terwijl je voortdurend hoort dat werknemers het werk neerleggen.

Onbekend maakt onbemind

Volgens Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden en advocaat bij De Brauw ‘voorziet het recht erin dat werkgevers naar de rechter kunnen stappen als de vakbond gaat staken, maar zij kunnen daarnaast of in plaats daarvan ook zelf terugslaan.’ Maar dat het juridisch kan betekent niet altijd dat het op de lange termijn ook handig is.’ zegt Sagel, expert in arbeidsrecht en arbeidsrechtelijke procedures voor BNR nieuwsradio.
In Duitsland wordt er meer geprocedeerd over de actie mogelijkheden van werkgevers dan in Nederland. Het motto onbekend maakt onbemind zal in Nederland een overweging vormen, waardoor werkgevers zo weinig actie voeren. Ook de vraag wat de lange termijn effecten zijn op de arbeidsverhoudingen speelt mee. Werkgevers kiezen hierdoor vaak eieren voor hun geld en schuwen acties.

Beluister de BNR uitzending, waarin de verschillende actiemiddelen voor werkgevers voor het voetlicht komen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.