Universiteit Leiden

nl en

Geen kruid gewassen tegen illegaal feest in België

Van vrijdagavond 28 april tot maandagochtend 1 mei was een militair terrein in België het toneel van een illegale rave. Joery Matthijs bespreekt op NU.nl de aanpak van de autoriteiten, die ervoor kozen het feest niet stil te leggen, maar uit te laten doven.

Hoewel Matthys begrip heeft voor de gemaakte risico-inschatting door de autoriteiten in België, had hij een dwingerende aanpak logischer gevonden. 'Het signaal moet zijn dat dit soort dingen niet toelaatbaar zijn. Niet alleen wettelijk gezien, maar ook omdat het onveilig is. Er zijn redenen waarom een evenement een vergunning moet aanvragen', vertelt Matthys. 

Daarnaast is Matthys kritisch op de bezoekersaantallen. Volgens hem hadden de autoriteiten kunnen voorkomen dat deze boven de tienduizend uitkwamen. Er waren zo'n vijfduizend bezoekers toen het feest voor het eerst in het nieuws kwam. De verdubbeling daarvan had vermeden kunnen worden, volgens Matthys. Zo had het provinciale crisisteam de politie kunnen vragen illegaal geparkeerde auto's weg te slepen.

Het beeld was bijna direct dat er niet ingegrepen zou worden om het feest te ontmantelen. Matthys benadrukt dat het belangrijk is om het beeld dat er niet wordt opgetreden tegen dit soort illegale feesten tegen te gaan. 'In dat opzicht is de snelle arrestatie van de vermoedelijke organisatoren wel een goede bijstelling van dat beeld', aldus Matthys. 

Lees het hele artikel op de website van NU.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.