Universiteit Leiden

nl en

Armin Cuyvers over het stikfstofbeleid n.a.v. het bezoek van Timmermans aan Den Haag

Geen tijd te verliezen met het natuurherstel. Om die reden en om te laten zien dat de Europese Commissie geen boeman is en ook een geen vijand kwam Frans Timmermans afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer om met BBB-leider Caroline van der Plas te praten over het stikstofbeleid. Van der Plas wil graag weten welke regels legt Europa ons nou precies op en waar zit de ruimte voor eigen interpretatie.

Stikstofwet moet voldoen aan de Habitatrichlijn

Het bezoek Timmermans aan Den Haag 'is niet heel gebruikelijk maar wel heel sterk' zegt Armin Cuyvers, hoogleraar Europees recht in Leiden op BNR Nieuwsradio.
'Er is een gemeenschappelijk doel en dat is het milieu verbeteren en als de Commisie kan helpen, het is immers een belangrijk dossier, dan doet de Commisie dat graag.' Ook is Timmermans bereid te kijken naar de alternatieven voor de stikstofwet. Cuyvers vindt dit een sterk en goed signaal. 'Timmermans zei vrij duidelijk wat het Europese doel is. De stikstofwet moet voldoen aan de Habitatrichtlijn. Je mag je milieugebieden niet kapot maken. Momenteel hebben we zoveel stikstof dat de gebieden wel kapot gaan. Als je dat kan oplossen, dat is je doel, hou de milieugebieden gezond, dan mag je daar zelf je middelen voor kiezen. Het gaat niet over het al of niet uitkopen van boeren'. 
Timmermans vindt het alternatief de moeite waard om te bestuderen en waardeert de inspanning, maar legt de bewijslast vrij duidelijk terug bij Nederland. De uiteindelijke maatstaf is nog steeds bescherm je het milieu en daar wringt de schoen met name met voorstel van Caroline Van der Plas.

Stikstof speelt een cruciale rol

'Het klopt dat Europa geen depositienorm oplegt, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe je nu het milieuprobleem oplost zonder iets aan stikstof te doen. Stikstof speelt een cruciale rol. Van der Plas zal moeten bewijzen en aantonen dat haar plannen leiden tot vermindering van stikstof. Bij toekomstige bouwplannen die leiden tot bezwaren zal de Nederlandse rechter moeten blijven toetsen aan de Habitat richtlijn. Als de plannen niet aantoonbaar binnen de Europese grenzen blijven zal de rechter wederom die regels onderuit halen, omdat Europees recht nou eenmaal boven Nederlands recht gaat', meldt Cuyvers. In de Habitatrichtlijn staat geen jaartal. 'Probleem is dat we nu al op een te hoge stikstofwaarde zitten. De vraag beschadig je je milieugebieden of niet. En dat gebeurt nu. Als je je gebieden kan beschermen zonder boeren uit te kopen dan mag dat prima. Als jij een technologische oplossing vindt die het probleem oplost dan is iedereen blij, maar als je die niet hebt moet je de milieugebieden beschermen. Milieugebieden schrappen is niet aan de orde. Die zijn niet nl niet random bepaald', aldus Cuyvers.

Beluister BNR nieuwsradio vanaf 4.38 min

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.