Universiteit Leiden

nl en

Uitslag verkiezingen bewijs dat democratie goed functioneert

De kiezer heeft met de gigazege voor de BoerBurgerBeweging (BBB) woensdag een signaal afgegeven. Je moet iets met dit 'maatschappelijk verzet', vindt Boogaard. 'Partijen krijgen nu de kans om het opnieuw te doen, maar dan met BBB.' Dat heeft volgens Geerten Boogaard hoogleraar decentrale overheden in Leiden, wel consequenties voor het stikstofbeleid. Dat is namelijk een gevolg van een rechterlijke uitspraak dat de overheid kwetsbare natuurgebieden beter moet beschermen.

Geerten Boogaard, ziet in de uitslag het bewijs dat de democratie goed functioneert. 'Er was een conflict tussen de boeren die buiten het politieke systeem stonden en de politiek daarbinnen. Dat is nu veranderd. Partijen binnen de overheid staan nu tegenover elkaar in plaats van de burger tegen de overheid.'
'BBB is niet gekozen vanwege strenge stikstofmaatregelen, dus de partij kan ook niet met die boodschap in de provinciebesturen gaan zitten', zegt Boogaard. Het is volgens hem dan onvermijdelijk dat het land langer op slot blijft zitten. Want je kunt niet én stikstofmaatregelen voor je uitschuiven én tegelijkertijd gaan bouwen. De rechter wil resultaten zien, stelt Boogaard. 'In het extreemste geval kan een provincie landelijk beleid niet uitvoeren', zegt Boogaard. 'En in een net zo extreem geval kan het kabinet de bazooka erbij pakken en de provincies opzijschuiven om het beleid zelf uit te voeren.'
Zo'n totaal uit de hand gelopen situatie zal zich niet snel voordoen, denkt Boogaard. Al is het maar omdat de Rijksoverheid simpelweg niet de ambtelijke capaciteit heeft om zelf aan de slag te gaan met het stikstofbeleid in de provincies. Een ander argument dat het niet tot zo'n confrontatie zal komen, is dat Rijk en provincies elkaar ook op andere terreinen nodig hebben. Boogaard: 'Alles hangt met elkaar samen. De provincies zijn ook nodig voor de woningplannen van het kabinet en voor de opvangplekken van asielzoekers. Andersom hebben de provincies het Rijk nodig. Voor bijvoorbeeld de aanleg van de Lelylijn.'

Lees het volledige NU-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.