Universiteit Leiden

nl en

Europees recht boven Nederlands recht in stikstofkwestie

Uitspraken Caroline van der Plas over stikstof en Europees recht kloppen niet: Armin Cuvyers bij feit of fictie van radio 1 EenVandaag

Tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen zei BBB-leider Caroline van der Plas meerdere keren dat stikstof verminderen niet door de EU is opgelegd, maar door de Nederlandse staat is bedacht. In de Feit of Fictie rubriek legt Armin Cuyvers, hoogleraar Europees Recht in Leiden, uit waarom deze uitspraak onjuist is. Europees recht legt wel degelijk dwingende eisen op aan Nederland om stikstof te reduceren. Deze eisen gaan bovendien boven Nederlands recht. Landelijke of provinciale normen die strijdig zijn met de Europese eisen zullen dus door de Nederlandse rechter vernietigd worden. Het fragment is hier terug te luisteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.