Universiteit Leiden

nl en

Tom Ottervanger over de omstreden ticketverkoop via Ticketmaster NL

Ticketmaster - het grootste ticketbedrijf ter wereld - ligt zowel bij de consument als bij Tweede Kamerleden onder vuur. Directe aanleiding is de verkoop voor het festival Lowlands, waarbij tweedehandskaarten ruim 100 euro meer kosten dan de oorspronkelijke ticketprijs van 300 euro. Ook GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en de rivaliserende ticketgigant Ticketswap juichen een onafhankelijk onderzoek toe.

Verstoring van de vrije markt

Niet alleen de doorverkoper kan dankzij het platform van Ticketmaster bijverdienen, ook Ticketmaster zelf. Want die rekent twee keer servicekosten voor één ticket, wat bij deze prijzen neerkomt op meer dan 40 euro. Dit ligt gevoelig, omdat zowel Ticketmaster als de organisator van Lowlands, Mojo, onder het machtige Amerikaanse bedrijf Live Nation vallen. In de VS loopt al een gerechtelijk onderzoek naar het entertainmentbedrijf omdat dit de vrije markt zou verstoren.

Onderzoek door ACM

Tom Ottervanger, emeritus hoogleraar Europees recht in Leiden, ziet een onderzoek ook wel gebeuren, maar plaatst tegelijkertijd kanttekeningen. ,,Zelfs als Ticketmaster een dominante positie in de zin van het mededingingsrecht zou hebben, komt het zelden voor dat een hoge prijs voor een product of dienst als ‘misbruik’ wordt gekwalificeerd. Dat is een enkele keer gebeurd als de prijs excessief is in relatie tot de investering en de kosten. Dat zal de ACM moeten onderzoeken.”

Lees het volledige ED-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.