Universiteit Leiden

nl en
Pexels, Jeswin Thomas

Henk te Velde en andere historici in NRC over geschiedenis op de middelbare school

‘Geschiedenis moet een verplicht examenvak worden.’ Dat stellen historici in een open brief in NRC. Hoogleraar Henk te Velde is een van de schrijvers van de brief, die werd ondertekend door Leidse historici Esther Captain, Albert Logtenberg, Leo Lucassen, Gert Oostindie en Judith Pollmann.

De historici luiden de noodklok, omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlandse jongeren weinig weten over onder meer de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en Srebrenica. Zij willen daarom dat het schoolvak geschiedenis een belangrijkere positie gaat innemen in het onderwijs. ‘Historische kennis kan ook de persoonlijke ontwikkeling van jongeren ondersteunen. Kennis van hun eigen achtergronden helpt ze bij het bepalen van hun positie in de wereld.' (...) 'Het geklaag over de gebrekkige historische kennis bij jongeren en volwassenen dat al decennia duurt, zal onverminderd voortduren als de overheid de zwakke positie van het geschiedenisonderwijs in Nederland niet verbetert. De invoering van de historische canon en het tijdvakkenkader heeft in dat opzicht niets opgelost. Kunnen we het rapport van de commissie-Bussemaker wel serieus nemen zolang geschiedenis geen schoolvak is voor álle leerlingen in het héle voortgezet onderwijs?’

Meer weten?

Lees de hele brief op de website van NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.