Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers over de opvolger van DigiD

Nederland heeft DigiD, Portugal de Cartão de Cidadão en Ierland MyGovID. Europa wil nu een uniform digitaal identiteitsbewijs, gelijk voor alle lidstaten. Voor de Nederlandse regering is de Europese opvolger van DigiD een prestigeproject. Staatssecretaris Van Huffelen wil nog dit jaar een app uitrollen. Maar naast allerlei voordelen ziet Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie, ook risico’s en losse eindjes. Op 11 februari 2023 werd hij hierover geïnterviewd door het Reformatorisch Dagblad.

Veel Europese landen hebben hun eigen systeem voor elektronische identificatie. Er is echter één probleem: al die systemen werken niet buiten de landsgrenzen. De ‘interne markt’ van de EU is er dus niet mee gediend. Maar ondertussen verandert die markt wel. Internet wordt steeds belangrijker, waardoor burgers en bedrijven meer en meer internationaal zaken doen. Dat wringt, want banken en ondernemingen weten lang niet altijd met wie ze zaken doen en of hun zakenpartner wel te vertrouwen is.

De voordelen van een Europese digitale identiteit zijn duidelijk, zegt Custers, maar er zijn ook risico’s en onduidelijkheden in de huidige plannen. Risico’s zijn er bijvoorbeeld op het gebied van privacy en beveiliging. Daar komt bij dat technologiebedrijven een flinke vinger in de pap lijken te krijgen doordat de technische ontwikkeling en het beheer van de systemen wordt uitbesteed aan de industrie. Het is de vraag of de EU zich zo afhankelijk moet maken van techbedrijven van buiten de EU.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.