Universiteit Leiden

nl en

Anna-Alexandra Marhold in NRC: 'Het chipverbod tegen China is niet te rechtvaardigen'

Chipoorlog Exportberkingen voor ASML zijn waarschijnlijk in strijd met regels van de Wereldhandelsorganisatie, betoogt Anna-Alexandra Marhold. Ze zullen door China worden aangevochten.

'Het is heel begrijpelijk dat Nederland niet veel naar buiten wil brengen over de precieze vorm van exportbeperkingen,' zegt Anna-Alexandra Marhold, universitair docent internationaal economisch recht aan het Grotius Centre for International Legal Studies, in NRC. 'Dergelijke maatregelen zullen namelijk zeer problematisch zijn in het kader van de wetten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waar zowel de VS, China, Nederland als Japan lid van zijn.'

Slechts bij hoge uitzondering zijn bepaalde vormen van export- en importbeperkingen te rechtvaardigen. 'Bijvoorbeeld in tijden van oorlog of crisis in internationale betrekkingen, dan mogen maatregelen worden getroffen als het gaat om een ‘essentieel veiligheidsbelang’.'

Meer lezen?

Lees het hele opiniestuk op NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.