Universiteit Leiden

nl en

Stikstofspecialist Erisman opnieuw in top 50 van invloedrijkste personen in de landbouw

Milieuwetenschapper Jan Willem Erisman is altijd bereid om toelichting te geven over alles wat met stikstof te maken heeft. Hij is vaak in de media, bij hoorzittingen en in de Tweede Kamer. Deze inspanningen leveren hem ook dit jaar weer een plek op in de FoodAgriTop 50: de lijst met meest invloedrijke personen in de voedsel- en landbouwsector. ‘Een betrokken wetenschapper die graag uit de ivoren toren van de wetenschap komt’, aldus de samenstellers van de lijst.

Erisman staat dit jaar op plek 40, een stijging van vijf plekken ten opzichte van vorig jaar. Toch is een 40ste plek niet zijn hoogste notering: in 2020 schopte hij het tot plaats 31. ‘Ik hecht niet veel aan dit soort lijstjes, maar toch vind ik het leuk dat ik weer in deze top 50 sta,’ zegt Erisman. ‘Wel vind ik het opvallend dat er maar twee wetenschappers op de lijst staan. Kennelijk heeft de wetenschap maar weinig invloed op de huidige ontwikkelingen.’

Erisman als graag geziene gast en vraagbaak voor iedereen

De makers van de lijst beschrijven Erisman als een ‘vraagbaak voor iedereen en een graag geziene gast in hoorzittingen en technische briefings in Tweede kamer.’ Verder prijzen ze dat hij er altijd in slaagt een eigen positie in te nemen. ‘Ook al wordt er als adviseur vanaf de zijlijn naar hem geluisterd, hij houdt altijd afstand van de beleidsmakers.’ Een beschrijving waar Erisman naar eigen zeggen erg content mee is.

‘Erisman wil bewijzen dat boeren zelf het heft in handen kunnen nemen als het gaat om duurzaamheid mét verdienmodel.’

Landbouwtransitie op Schiermonnikoog: boeren verkleinen vrijwillig de veestapel

Als grootste voorbeeld van zijn betrokkenheid noemt de jury zijn bijdrage aan het project Schiermonnikoog, waar veehouders vrijwillig en vooruitlopend op eventuele gedwongen krimp hun veestapel fors verkleinden. ‘Erisman wil ermee bewijzen dat boeren zelf het heft in handen kunnen nemen als het gaat om duurzaamheid mét verdienmodel.’

De samenstellers van de lijst zien het project echter ook meteen als afbreukrisico. ‘Wat als het niet gaat werken op het eiland?’ Ook vragen ze zich af waarom er volgens de stikstofkaart van minister Van der Wal nog steeds gereduceerd moet worden op het eiland. Erisman zelf ziet het positiever in: ‘De boeren hebben een flinke stap gezet. Laten we nu eerst maar eens gaan meten wat dat heeft opgeleverd en hoe de natuur op die forse reductie reageert.’

Stikstofprofessor overhandigt boek aan stikstofminister

Hoe doe je dat: goed zorgen voor de natuur én de landbouw? Op 9 juni bood Erisman zijn boek “De melkveerevolutie. De lessen van de landbouwtransitie op Schiermonnikoog" aan de minister aan.

Lees het gehele artikel op onze website - Stikstofprofessor overhandigt boek aan stikstofminister

Top 50 meest invloedrijke personen in voedsel- en landbouwsector

De FoodAgriTop 50 is samengesteld op basis van de weging van ongeveer tweehonderd personen die een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse voedsel- en landbouwsector.
Hoofdrolspelers in het stikstofdossier domineren dit jaar de lijst. De eerste plek is voor Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland. Op nummer twee staat stikstofminister van der Wal als hoogte nieuwkomer.

De complete lijst is te vinden op boerderij.nl – FoodAgriTop 50 | Sjaak van der Tak van LTO invloedrijkste persoon in food en agri.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.