Universiteit Leiden

nl en

Wouter Kalf en Museum de Lakenhal

Op dinsdag 7 december gaf Wouter Kalf een lezing over hoe Alle Kennis begint met intuïties voor de serie Studium Generalis mede georganiseerd door Museum de Lakenhal.

Alle kennis begint met intuïties


Volgens de Amerikaanse filosoof Michael Huemer (1969) begint al onze kennis met een intuïtie. Een intuïtie is een directe intellectuele verschijning, niet een gevoel (al kan een gevoel wel onderdeel zijn van je intellectuele verschijning). Hoe weet je dat je nu deze tekst aan het lezen bent? Dat komt zo op je over. En waarom zou de wetenschapper denken dat er in haar experiment twee atomen op elkaar botsen? Omdat haar apparaat dat aangeeft en omdat zij de ervaring krijgt dat het apparaat dat aangeeft. Waarom denk je dat het eerste album van The Beatles zo goed is? Omdat dat zo op je overkomt. Dus waar we het ook over hebben—alledaagse uitspraken, wetenschap, esthetica—alles, letterlijk alles, begint met een intuïtie. Ik ga uitleggen waarom Huemers zogeheten ‘intuïtionisme’ filosofisch aannemelijk is en wat de (positieve) implicaties ervan zijn voor de kunst en voor de wetenschap.

Een link naar de lezing treft u in de rechter kolom.

Museum de Lakenhal
Studium Generale

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.