Universiteit Leiden

nl en

‘Je hoort er als fiscalist pas bij als je door Rens Pieterse bent besproken’

In 2021 publiceerde universitair docent Belastingrecht Rens Pieterse een biografie over oud-belastingrechthoogleraar H.J. Hofstra. In het tijdschrift Register wordt uitgebreid aandacht besteed aan Pieterse en zijn schrijf- en andere werkzaamheden.

Rens Pieterse

Pieterse werkte na zijn afstuderen bij een gerenommeerd belastingadvieskantoor en was daarna geruime tijd verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad. ‘Ik vond het helemaal geen vervelend werk hoor’, zegt Pieterse in Het Register (pdf) over zijn periode als belastingadviseur. ‘Zo was het hartstikke leuk om met de standaardvoorwaarden voor de fiscale eenheid vennootschapsbelasting te mogen spelen. Ik kende ze trouwens ook uit mijn hoofd. Maar toen ik na een aantal jaren de kans kreeg om voor de wetenschap te kiezen bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad hoefde ik daar niet lang over na te denken.’

Uiteindelijk kiest Pieterse voor de wetenschap en werkt voor onder meer de Vrije Universiteit, de Nyenrode Business Universiteit en de Universiteit Leiden. Daarnaast schrijft Pieterse graag over vermaarde fiscalisten. ‘Je hoort er als fiscalist pas bij als je door Pieterse bent besproken’, schrijft Het Register.

Liefde en grote zorgvuldigheid

In het boek ‘Over H.J. Hofstra (1904-1999)belicht hij onder meer het carrièrepad van Hofstra, die werkte als inspecteur bij de Belastingdienst, belastingconsulent en minister van Financiën. Pieterse belicht onder andere zijn bijdrage aan de belastingwetenschap en noemt Hofstra de mogelijk grootste fiscalist van de 20e eeuw.

Pieterse schrijft met liefde en grote zorgvuldigheid over degenen die hij portretteert’, schrijft Het Register. ‘En ook als een boek in de winkel ligt, is het nog niet klaar. Wat zeg ik: het is nooit klaar. Zo reed hij onlangs op een zondagmiddag naar het Brabantse Grave, om daar de toenmalige woning van Hofstra te fotograferen. Als ontvanger behoorde Hofstra daar volgens Pieterse tot de notabelen. En zo gaat het maar door. We zijn benieuwd of dit artikel nog nieuw materiaal boven water zal brengen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.