Universiteit Leiden

nl en

De invloed van de Europese Unie op 'onze' nationale wetten neemt toe

Hoeveel van onze Nederlandse wetten worden eigenlijk bepaald door de Europese Unie? Op heel veel terreinen is de invloed toegenomen. Maar 80 procent – in 1989 genoemd door de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors - is wel een hele ruime schatting. 'Onderzoeken van zo'n 15 jaar geleden komen allemaal uit op percentages van zo'n 15 tot 20 procent van nationale regels die uit de Europese Unie komen.'

Armin Cuyvers

Ook politiek communicatiestrateeg Kaj Leers houdt vast aan het hardnekkige getal van 80 procent. Armin Cuyvers, hoogleraar Europees recht, denkt dat dit niet het geval is. 'Tenzij je een hele losse definitie van 'bepalen' hanteert. Als in, er is een kans van een invloed van een Europese regel. Als je een strakkere definitie hebt: Brussel bepaalt de inhoud van een Nederlandse regel, dan kom je zeker niet aan de 80 procent.'

Bovendien staat de Europese Unie niet tegenover de Nederlandse regering. 'Wat mensen vaak vergeten, is dat een Brusselse wet vaak wordt aangenomen omdat een Nederlandse minister voor stemt. Het feit dat een regel uit Brussel komt, betekent niet dat Nederland er niks over te zeggen heeft', zegt Cuyvers in EenVandaag.

Toch zijn er wel wat terreinen die volledig onder de EU vallen. 'Zoals internationale handelsverdragen en de regels voor de douane', vertelt Cuyvers. En, niet geheel onbelangrijk, de Europese Unie krijgt steeds meer zeggenschap over milieu en energie.

'Dat is ook logisch, want dat zijn terreinen die je eigenlijk niet als een land op kan lossen. Milieu is grensoverschrijdend', zegt Cuyvers. Daardoor kan de invloed van de EU in de toekomst toenemen, al lijkt de kans klein dat lidstaten ooit volledig de controle uit handen zullen geven. Daar zullen maar weinig landen hun handtekening onder zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.