Universiteit Leiden

nl en

Miranda Boone in NRC: 'Verlof gedetineerden is van wezenlijk belang'

Door aangescherpte verlofregels kunnen gedetineerden niet met verlof, terwijl dat hun re-integratie bevordert.

Miranda Boone

Gedetineerden komen in de laatste fase van hun detentie in aanmerking voor verlof om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. In 2021 zijn de regels hiervoor aangescherpt nadat Michael P. vanuit een forensisch kliniek de moord op Anne Faber kon plegen. Het doel van het aanscherpen was bij plegers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven die in een forensische kliniek worden geplaatst, beter in beeld te krijgen of ze toe zijn aan verlof.

Maar volgens de DJI zijn de extra waarborgen ‘onbedoeld te ruim geformuleerd’, waardoor de aangescherpte regels gelden voor alle gedetineerden die ernstige zeden- en geweldsdelicten hebben gepleegd – en dus niet alleen voor hen die in een forensische kliniek zijn geplaatst. Met als gevolg lange wachttijden en vertraging bij re-integratietrajecten.

Terwijl het verlof juist ‘van wezenlijk belang is’ om recidive te verminderen, zegt hoogleraar criminologie Miranda Boone tegen NRC. ‘Tijdens een verlof kunnen gedetineerden hun familie- of kindrelaties verbeteren, solliciteren of een huis zoeken.’

Lees het hele artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.