Universiteit Leiden

nl en

'Leningen geen structurele oplossing voor toenemende inflatie'

De toenemende inflatie brengt veel mensen in de problemen. Is het economisch gezien van de politiek verstandig om te compenseren via de zorgtoeslag?

Wimar Bolhuis

Het is in ieder geval begrijpelijk dat het kabinet daar nu voor kiest, zegt universitair docent Wimar Bolhuis bij Nieuwsuur. 'We zien dat 1,2 miljoen huishoudens in de gevarenzone komen. Nu wordt er op de korte termijn via de zorgtoeslag gecompenseerd.'

Maar dat is volgens Bolhuis geen structurele oplossing. 'Het kabinet leent voor elk probleem geld en 'koopt' zo de problemen weg. Maar je kunt de toenemende inflatie niet structureel oplossen met leningen. Daar moet uiteindelijk een dekking tegenoverstaan. Dat is de kritiek die veel economen op het kabinet hebben.' 

Compensatie via de zorgtoeslag is niet de eerste maatregel die het kabinet neemt. 'De btw is verlaagd, de accijnzen zijn verlaagd. Maar het is nog niet genoeg. Het Centraal Planbureau adviseert de regering zich nu te richten op de groepen die het moeilijk hebben, dfoor bijvoorbeeld het minimumloon of de uitkeringen te verhogen. Maar dat moet dan wel structureel gedekt worden. Dus wie gaat er dan meer belasting betalen? Of gaan we ergens op bezuinigen?'

Bekijk het gehele gesprek bij Nieuwsuur (vanaf 8.14).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.