Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova over de geloofwaardigheid van de EU

Oekraïne is hard op weg om kandidaat-lid van de Europese Unie te worden, terwijl veel Balkanlanden jaren moeten wachten op lidmaatschap. Is dit oneerlijk? Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance, in de Volkskrant over de geloofwaardigheid van de EU.

Dimitrova: ‘Oekraïne krijgt niet de voorkeur en mag niet voordringen in de rij. Er is geen rij of balie waar je bij de EU eerder aan de beurt bent. De kandidaatsstatus is het begin van jaren onderhandelen met de EU over het invoeren van alle Europese wetten en over hervormingen. Hoe lang dit duurt is voor elk land weer anders. Zo waren Finland en Zweden ooit in drie jaar klaar voor het EU-lidmaatschap, terwijl Bulgarije en Roemenië er ruim tien jaar over hebben gedaan.'

‘Of Oekraïne ooit daadwerkelijk lid kan worden van de EU is puur afhankelijk van de eigen vooruitgang, en vooruitgang betekent in dit proces gewoon hervorming. Dat ontbreekt nu in veel Balkanlanden. Zo maken Servië en Montenegro geen vooruitgang in hun democratische processen. Sterker nog: er is juist sprake van een verslechtering van bijvoorbeeld de vrijheden van de media. Bovendien zie je steeds weer oneigenlijke banden tussen overheden en zakenlieden.' 

Lees het hele artikel hier

Het onderzoek van Antoaneta Dimitrova heeft zich ontwikkeld rond het thema bestuurs overdracht van de Europese Unie naar kandidaat-lidstaten. Ze onderzoekt de effecten van de bevordering van regels en normen met betrekking tot democratie, hervorming van het openbaar bestuur of specifiek beleid van de EU, het IMF of andere internationale organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.