Universiteit Leiden

nl en

'AIVD loopt risico's door het gebruik van Israëlische hacksoftware'

De AIVD gebruikt omstreden hacksoftware van de Israëlische leverancier NSO Group, meldde de Volkskrant. In 2019 zou de telefoon van topcriminineel Ridouan Taghi er mee gehackt zijn.

Bart Schermer

Is het wenselijk dat Nederland zaken doet met de NSO Group? Volgens Bart Schermer, hoogleraar Privacy en Cybercrime, bestaat het risico dat door het gebruik van de hacksoftware de Israëlische geheime dienst mee kan kijken met Nederlandse operaties. 'Daarnaast is NSO Group een commerciële organisatie, die de software ook kan aanbieden aan landen als Jemen en Saoedi-Arabië, waardoor Nederland indirect meebetaalt aan de ontwikkeling van software die gebruikt kan worden voor dubieuze doeleinden.'

Lees het hele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.